I fredags fick jag ett packet från MMSports med några av de kosttillskott jag använder. Kosttillskott är inget måste för att lyckas inom idrott eller för att komma i form, däremot finns det produkter som hjälper dig och underlättar träningen samt livet runtomkring. Denna gång hade jag beställt aminosyror (både EAA och BCAA), gainer och proteinbars.

Proteinbars finns i många olika sorter med olika näringsinnehåll, kalorimängd och smaker. Jag använde främst proteinbars som mellanmål för att de är lätta att ta med. Detta är min favoritbar, MMSports Delight, vilken är så god så att jag ska erkänna att den slinker ned lite väl ofta för att jag blir sugen på den 🙂 Med 318 kcal, 28 g protein, 28 g kolhydrater och 14 g fett är detta ett mycket bra mellanmål för mig när jag jobbar, är ute eller av annan anledning inte kan eller har tid att ordna något annat mellanmål.

Gainer tar jag främst som återhämtningsmål efter träningen. Det är viktigt att äta direkt efter träning för bästa möjliga återhämtning.  Det är både enkelt och smidigt att ha med sig en shake med gainer-pulver i träningsväskan som man bara kan fylla på med vatten och skaka till en återhämtningsdryck. Det finns många olika gainrar, så gott som alla kosttillskottsmärken har en gainer i sitt sortiment, men Body Science gainer passar mig väldigt bra med 344 kcal, 23 g protein, 59 g kolhydrater och 1,8 g fett per portin. Dessutom är den väldigt god, jordgubb och päron är mina favorit smaker.

Aminosyror är mycket viktiga för oss vid fysisk aktivitet. Proteiner är uppbyggda av aminosyror men då det tar tid för kroppen att bryta ned proteiner till aminosyror har man sett en stor fördel med att inta fria aminosyror speciellt direkt efter träning. Kroppen får snabbt tillgång till aminosyrorna och återhämtningen efter träningspasset blir mycket bättre. De vanligaste aminosyraprodukterna är BCAA och EAA. BCAA är “branched” eller grenade aminosyror. Dessa vet man är särskilt viktiga vid fysisk aktivitet, de “förbrukas” under träning och kroppen behöver dem för att återhämta sig och bygga upp muskler, därför är detta en bra produkt för dig som tränar och vill utveckla såväl din prestation som din fysik. EAA är essentiella aminosyror, dvs de aminosyror kroppen inte kan tillverka själv (alla andra aminosyror kan kroppen omvandla sinsemellan och alltså producera själv). Dessa är särskilt viktiga om du dietar och kanske inte får i dig tillräckligt av dem via din kost men även dessa behöver kroppen större mängd av om du tränar väldigt hårt varför jag faktiskt tar både BCAA och EAA.

En hälsosam och allsidig kost är självklart viktigare än alla kosttillskott du kan köpa. Dessa produkter kan dock hjälpa dig att komma steget längre i din träning om du redan sköter din kost och träning på bästa sätt. Det finns ytterligare några kosttillskott jag använder, speciellt när jag dietar inför match, dem skriver jag mer om en annan gång.

Några tejprullar åkte även med i beställningen denna gång. Jag måste se till att tejpa mina knogar ordentligt inför varje träning så det går åt lite tejp…