Idag gick Shootfightingligan här i Stockholm, närmare bestämt på klubben Nexus. Det är en liga med shootfighting och amatör-MMA matcher. Som vanligt var jag där som coach för Filippa och några killar från klubben. Det är roligt att hjälpa sina klubbkamrater och det är alltid roligt att kolla på matcher även fast det inte är MMA. Filippa mötte en tjej som hon mött tidigare, Anna Astvik. Förra gången de möttes blev Filippa nedtagen ett par gånger men vann ändå matchen för att hon dominerade stående och försvarade sig bra på marken samt även vände nedtagningarna till att komma på topp. Filippa och jag tränar ofta tillsammans och det var väldigt roligt idag att se att hon förbättrat sin fighting på mindre än 3 månader. Jag ville att hon skulle vara mer aktiv i sin stående fighting och även jobba på vissa positioner på marken som vi tränat tillsammans. Hon gjorde verkligen allt jag sa till henne under matchen, sparkade och slog jätte fint, gjorde en jätte fin nedtagning samt satte flera hårda knän på sin motståndare. Tyvärr satte hon även några fina knän på Annas lår. I MMA är det tillåtet att knäa både kropp, ben och huvud men i shootfighting får man bara knäa mot kroppen. Filippa fick poängavdrag vilket gjorde att trotts att hon dominerade matchen, var nära att nocka sin motståndare med slag och knän i magen, så förlorade hon matchen. Jag kan nästan tycka att i en match som denna där vinnaren är solklar och anledningen till poängavdragen inte är så allvarlig att den påverkade motståndaren till förlust borde “rätt” vinnare utses. Å andra sidan är regler till för att följas och det är klart att alla matcher måste bedömmas på samma. Just denna regel med förbud för knän mot lår tycker jag borde tas bort från shootfightingen för jag kan inte riktigt förstå anledningen till den men nu finns denna regel och därför blev det tyvärr förlust för “oss” idag. Alla var dock eniga om att Filippa egentligen “vunnit” matchen. Till och med hennes motståndare kom fram till oss efter matchen och tackade för matchen och sa att Filippa vann. Mycket fint gjort av Anna tycker jag så en eloge för det ska hon ha!

35 3429

Min lilla buse är med så klart med sina Tapout- kläder 🙂

Här värmer vi upp innan matchen.

3132

Dagen slutade helt ok med 2 vinster, 2 förluster samt Filippas förlust (som jag vill kalla vinst 🙂 ) för Pancrase Gym!

Shootfighting är en “lightversion” av MMA med tjockare handskar, benskydd samt lite andra regler. Man får tex inte slå i markkampen i shootfighting. Shootfighting samt amatör MMA kan ses som förberedande tävlingar innan man börjar går upp till riktiga MMA-mather. Att vara med och coacha klubbens tävlande väcker så klart gamla minnen från när jag själv tävlade i shootfighting. Här är några gamla bilder från Shootfighting SM 2010. Det var mitt första SM och jag vann klassen +60 trotts att jag vägde in på 61kg och min motståndare Pannie Kianzad på10kg mer än mig!! Fortfarande tycker jag det är konstigt att de ordnade en match med så stor viktskillnad. Även fast shootfighting inte är riktigt lika “tufft” som MMA får inte vikt skillnaden vara för stor pga skaderisken. Jag vann iaf med hjärnskakning som följd 🙂 Efter SM blev det inga fler amatörmatcher för mig eftersom jag kort efter detta blev erbjuden en proffsmatch och på våren 2011 gick min första MMA match som proffs.

canon 142canon 207 canon 215 canon 220 canon 222 canon 224canon 231 canon 233

canon 236

canon 247

Vinst på side shoke i 2a ronden!

Jag blir alltid så sugen på att gå match när jag coachar eller bara tittar på matcher. Jag förstår dem som tycker att kampsport ser läskigt ut och jag förstår att inte alla ens vill testa att träna kamsport men dom kan heller inte förstå vilken otrolig kick det är att gå match. För mig är det en fantastisk känsla att ta ut sig till max, att testa sin kropp på detta sätt och känna vilken styrka man besitter och vad man klarar av. Att kämpa med enbart sin kropp som redskap och känna att man klarar av något extremt svårt och jobbigt det är för mig bland de bästa känslor man kan uppleva.