Min sambo och jag har många gånger frågat oss själva vad alla andra gör på helgerna. Våra lediga dagar och kvällar ser nämligen ofta likadana ut, den ena av oss tränar medan den andre leker med vår son och sedan byts vi av så att den andra får träna och den som redan tränat tar hand om sonen. Efter att vi sedan lagat middag och myst lite alla tre tillsammans så är kvällen slut och det är dags att lägga sig. Detta är så klart självvalt och jag klagar inte, snarare tvärtom, vi tycker om att träna och mår bra av det så jag undrar snarare vad alla andra gör på kvällar och helger. Att man inte skulle hinna träna när man har småbarn är inte sant. Det gäller bara att prioritera. Visst kan jag tycka det är skönt när vi tar ledigt från träningen båda två och är tillsammans en hel kväll men sedan kommer träningssuget igen. Jag vet att många tycker det enbart är jobbigt att gå och träna och då är det klart att det heller inte blir av så ofta. Jag tror man måste göra träningen till en del av vardagen och kanske sänka kraven på sig själv och göra träningen roligare och mindre kravlagd för att det ska bli av. Självklart ska man även lägga ned tid på andra saker. Det är inte så att vi tränar jämt. Jag tycker tvärtom att vi gör mer saker tillsammans som familj (förutom att träna) än de flesta andra. Det gäller som sagt att prioritera. Är det så att man verkligen inte tycker att man har tid till träning under veckan så kan ju faktiskt helgen vara då man ska ta sig tiden att träna.

På helgerna låter jag träning variera lite beroende på hur kroppen känns efter veckans träningar. Det är skönt att ibland känna efter och köra det man får lust med istället för att alltid följa ett strikt träningsschema. En typisk träningshelg för mig ser ofta ut så här:

Ett träningspass på klubben. På senaste tiden har jag kört en hel del med min träningskompis Filippa. Vi brukar lägga upp våra egna träningar så att vi både fystränar och kör något tekniskt som vi vill repetera från veckans träningspass eller något vi själva känner att vi vill träna på. Detta pass körde vi:

först grapplingsparring – 5 ronder grappling från olika positioner

sedan mitsträning – högintensiva ronder med sparkar och knän på mitsar

och till sist sparring mot vägg´- 5 ronder där vi främst jobbar på att försöka ta ned varandra

1,5 timmes hård MMA-träning med andra ord.

2521

2420

Om jag kört ett MMA-pass på lördagen tycker jag sedan det är skönt att göra någon annat på söndagen (eftersom jag sedan ska ner till klubben hela kommande vecka). Ett löppass utomhus kan till exempel vara perfekt en söndagseftermiddag och kan jag dessutom få ännu mera tid med min son och sambo medan jag tränar är det en perfekt söndags-syssla. Man kan ju faktiskt gå ut hela familjen och “träna”/lek tillsammans, det finns mycket man kan träna med i en lekpark eller i utegym.  🙂

2726

Träning ska vara roligt, tycker man inte det har man inte hittat rätt träningsform för sig själv.