Jag vet att jag har skrivit mycket om min fysträning på sidan av kampsporten och väldigt lite om MMA på sista tiden. Kanske gör er som gillar kampsport besvikna men det är nog för att det är lättare att beskriva fysträningen och olika gymövningar i text än det vi gör på MMA-passen. Jag tränar MMA i princip varje dag i veckan så för mig blir det även roligare att skriva om de komplitterande passen runtomkring för att det är de passen som är lite “speciella”. Lovar dock att skriva mer om MMA men just idag blir det ännu ett komplitterande träningspass jag tänkte skriva om nämligen mitt senaste löpintervallpass.

Då all min träning, även utanför klubben, går ut på att gynna min MMA lägger jag upp mina löpintervaller efter 5 minuters “ronder”. Jag anser att man ska koncentrera sig och träna just på det man vill bli bra på. I mitt fall ska jag bli så uthållig och stark som möjligt under 3 x 5 minuter. Mina löpintervaller ligger därför ofta på just 5 minuter. Idag varierade jag mina 5-minuters intervaller lite. Så här såg dagens intervallpass ut:

Uppvärmning: 10 minuter lätt jogg

Pass: passet har 3 olika typer av intervaller med olika intensitet men som alla utgör en 5 minuters-rond.

  • 5 x (1 minut maximal hastighet, 1 minut vila)
  • 1 x 5 minuter maximal hastighet
  • 10 x (30 sekunder maximal hastighet, 30 sekunder vila)

Totalt blev detta alltså 3 x 5 minuters jobb men med olika intensitet under arbets-minuterna. Maximal hastighet betyder såklart så hög hastighet jag orkade hålla under den aktuella intervallen. Självklart orkar man springa snabbare under en 30 sekunders intervall än en 5 minuters intervall. Jag kör ofta mina löpintervaller på löpband då jag tycker det är enklare att pressa mig själv att hålla så hög hastighet som möjligt på löpband jämfört med att springa utomhus. Under vilan joggar jag lätt eller hoppar av bandet. Tex under 30 sekunders intervallerna är det svårt att hinna få ner och upp hastigheten på bandet tillräckligt snabbt för att det ska fungera att vara kvar på bandet så då måste man hoppa av mellan intervallerna.

På detta sätt kan du också jobba med den tidsintervall du vill bli uthålligare på. Självklart går det lika bra att jobba med andra aktiviteter på samma sätt, tex cykel, roddmaskin, simning etc.

Kör hårt!

 

IMG_0873