Att kosthållningen är viktig för hälsan vet de flesta (även de som inte äter speciellt hälsosamt). Träning, eller fysisk aktivitet, är lika viktig för vår hälsa. Träning stärker muskler och leder, träning förbättrar konditionen och träning förebygger en rad sjukdomar som tex diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Men… långt ifrån alla tränar och långt ifrån alla vet hur man tränar. Förutom att träning/fysisk aktivitet förebygger många allvarliga sjukdomar (som jag just gav exempel på) stärker också träning immunförsvaret vilket gör att vi även håller oss ifrån att smittas av diverse förkylningar mm genom att träna. Det är bevisat att tränande individer inte är sjukskrivna från sina arbeten i lika hög grad som icke tränande individer. En smart arbetsgivare borde därför hjälpa sina anställda till ökad fysisk aktivitet samt en hälsosam kosthållning.

Servicesidan heter ett företag som sysslar med elteknik, ventilationsteknik samt energi och driftteknik men som även tar väldigt bra hand om sina anställda. På uppdrag av företagets ledning har jag varje måndag under hela våren träffat detta gäng på 10 glada gubbar/killar främst för att träna dem men även för att hjälpa dem till en alltmer hälsosam kosthållning.

Som jag många gånger tidigare skrivit gillar jag stor variation såväl i min egen träning som i mina kunders träning. Jag tror på att variation ger resultat samt att det är roligare med nya övningar och upplägg än att göra samma sak varje träningspass. Hittills har detta gäng fått: tränat styrketräning både med redskap och med kroppsvikt, konditionstränat främst i intervallform, tränat rörlighet och stretchat, gjort parövningar för såväl styrkan som konditionen vissa där de tävlar mot varandra och andra där de hjälper varandra, vi har haft små lagtävlingar samt tävlat individuellt mot varandra på ett lekfullt sätt med enkla övningar, jag har hållit en kostföreläsning för dem med syftet att gruppen skall lära sig äta rätt saker i rätt mängd och nu på måndag är det dags för deras första boxningspass. Jag har haft en rolig vår tillsammans med dessa killar och jag hoppas att de har haft roligt med mig för något av det viktigaste med träning är att den ska vara rolig!

39 38 37

Så här såg ett av deras utomhusträningspass ut inriktat på styrketräning för hela kroppen med inslag av rörlighetsträning och pulshöjande övningar:

Uppvärmning: 10 minuter joggning/”följa-John” runt i ett utomhusgym. Jag i täten och gruppen efter joggade runt i parken över bänkar, under redskap, zick-zack mellan stolpar…

Uppvärmning/rörlighetsträning: med “djurtema” fick gruppen i uppgift att på en sträcka på ca 30 meter utföra dessa övningar:

1. gå björngång

2. kaninhopp

3. gå krabbgång (både framåt och bakåt)

4. ap-gång (snurra runt på alla fyra)

5. ank-gång

6. krokodil-gång

Ni som tränat kampsport förstår nog de flesta av dessa övningar har man inte gjort dessa förut kan man behöva se dem för att förstå hur de ska utföras. Dessa kanske låter enkla och “fjantiga” men de är både jobbiga och svåra samt ger mycket bra rörlighetsträning.

Styrketräningspass för hela kroppen med inslag av pulshöjande övningar:

Detta pass är meningen att köra i par. Vissa av övningarna kräver att man har en partner “som motstånd”, i andra övningar var meningen att de två som kör tillsammans ska hjälpa varandra att klara av övningen. Jag lade upp övningarna som en cirkel så att paren gick runt, från övning till övning, med så lite vila som möjligt mellan övningarna, 2 varv.

Stationer:

1. Skottkärra 30 meter, fram och tillbaka

2. Springa/sprinta 30 meter, fram och tillbaka, med sin partner som motstånd, partnern håller emot/bromsar mha ett rep runt midjan på den som springer.

3. Chins, den som inte kör ska hjälpa/passa den som hänger till att klara 12 chins.

4. Knäböj med ryggarna mot varandra. Paret kör alltså denna övning tillsammans. 12 djupa knäböj.

5. Dips, den som inte kör ska hjälpa/passa den som hänger till att klara 12 dips.

Passet avslutades som vanligt med stretchning.